View Wanaka – Queenstown in a larger map


Costinesti, ce departe esti

Si ce ma mai bucur.

Ziua asta n-am avut mult de mers.
Crown Range Road e un fel de Transfagarasanul lor, soseaua asfaltata situata la cea mai mare altitudine din NZ – doar 1076 m. Dar na, la ei muntii sint ceva mai putin accesibili. Oricum, nu prea conteaza altitudinea, e EXACT la fel de frumos ca orice drum romanesc de munte pentru unul care sufera de rau de masina.

Pe curbele astea am ajuns din urma (sau, ma rog, am mers in coloana cu) Bentleyurile de zilele trecute, care nu pareau sa aiba vreo problema in a urca pante si a merge tare. La cit costa, mi se pare normal.

Lake Hayes – in sfirsit am prins unul fara vint, e adevarat, fara mari munti in spate. Nu poti sa le ai pe toate.

Si, in sfirsit, Queenstown.
Un orasel linistit, capitala mondiala a sporturilor extreme.
Locul unde vreau sa mor.
Sau, si mai bine, sa traiesc.

Din pacate programul ultraplin nu ne-a permis decit o zi aici, dar mi-a placut ingrozitor. E un oras al tineretului, dar n-are nici o legatura cu Costinestiul sau Vama (fara suparare, n-am inteles niciodata atractia pentru jegul din Vama).
Are doar 10 000 locuitori, un aeroport extrem de activ si 1.5 milioane de turisti care innopteaza aici pe an – e destinatia turistica nr 1 din NZ, fara discutie.
Downtownul are mai putin de 1 kmp, ceea ce face ca terenurile (si in general cam tot) sa fie considerabil mai scump decit in restul tarii.
Exista un cartier de smecheri cu vile unde fiecare teren costa peste 1 mil dolari. Si nici macar nu sint prea mari. Pt NZ, asta e un pret absolut exorbitant, imobiliarul e considerabil mai ieftin decit la noi daca judecam dupa anunturile pe care le-am vazut de-a lungul calatoriei.

Lacul imens pe malul caruia sta Queenstown se cheama Wakatipu, e un alt lac glaciar enorm – sint o gramada in zona, dupa cum ati vazut – asta are 80 km lungime si e abia al treilea ca suprafata din NZ, 400 m adincime (fundul e la 100 m sub nivelul marii), e rece, are cam 10 grade la orice data, si, daca e sa-l credem pe comandantul navei cu care am fost pe el, e lacul cu cea mai pura apa din lume. Queenstown nu are industrie, traieste doar din turism, nu deverseaza nimic. Apa din lac se poate bea si ei sustin ca e mult mai curata decit orice apa imbuteliata. O fi.

Lacul e atit de mare incit are un fel de maree proprie de vreo 20 cm, la fiecare jumatate de ora. Nu e o maree generata de Luna, ci un fel de unda stationara cu frecventa foarte mica – se numeste seiche.

N-am apucat sa facem mare lucru, am stat prea putin pentru tot ce-ai putea face aici.
Ne-am indopat intr-unul din tonele de restaurante si terase care de care mai dragute (Queenstown e si cel mai sudic producator de vinuri din lume).
Am ascultat muzicantii de strada din port (inclusiv o trupa de cimpoieri scotieni in echipament complet).

Parcul orasului – Queenstown Gardens – e pe o peninsula si e de fapt o gradina botanica foarte frumos amenajata, cu j’de mii de specii importate acum vreo suta si ceva de ani, asa ca ai copaci foarte seriosi gen sequoia/redwood.

Exista si terenuri de bowling (ala de care ziceam ca nu e bowlingul pe care-l stim noi).

Si peste tot tineri, multi-multi, de-aia care in Romania arata a straini.
Toata noaptea s-a auzit muzica, atmosfera e cam ca la Vama, sa zicem, doar ca e foarte curat si in aparenta sint mai putini betivi.

Ne-am plimbat vreo 2 ore cu vaporul pe lac, relax, am vazut cartierul de smecheri (de fapt malul de smecheri) cu insulele de salcii aparute din parii de delimitare a canalului navigabil care au incoltit (din nou, conform capitanului vasului de croaziera – minte el, mint si eu).

Am vazut prin ce trec aia care se dau cu jetboatul pe Shotover River – de la 90 km/h la 0 printr-o intoarcere 360 (youtube) – n-am stomac pentru asa ceva. Se pare ca jetboatingul aici a fost inventat, oricum salupele cu reactie de pe Shotover sint cele mai cunoscute din lume. Zboara cu viteze ametitoare pe citiva cm de apa printre pietroaie prin canion (vedeti asta). Senzatii foarte tari. Si foarte scumpe, de altfel. Pilotii au o precizie incredibila, trec foarte aproape de obstacole. Un fel de rollercoaster fara sine.

Pe lac exista si un vapor cu aburi de vreo suta de ani, functional, construit chiar aici, care face croaziere si furnizeaza singura poluare evidenta locala (merge cu carbuni):

Dar mai ales am urcat cu telegondola lor vreo 500 m peste oras, de unde se vede asa:

Zeci de parapantisti zburau in jur, as fi incercat un tandem, dar n-am avut timp si era si cam tare scump, ce-i drept. Data viitoare.

Muntii inalti si foarte abrupti din fata se cheama, fara misto, the Remarkables. Pe ei e cea mai tare statiune de ski de la ei.

Unul din dealurile de linga Queenstown e un fel de gradina zoologica fara garduri, safari style, dar acolo n-am apucat sa ajungem.

In zona se face cam orice sport extrem iti trece prin cap, vara si iarna, inclusiv chestii demente, gen heli ski, unde sari din elicopter pe munte-n jos. E absolut orice – bungee urias, canyon swing (asta e o dementa completa, si nu e bungee, dar are 125m inaltime), sky diving, MTB, deltaplan, parapanta, trekking, catarare, scuba, orice fel de ski si snowboard, acrobatii aeriene, parasailing, windsailing, balon, canoe, calarie, ski nautic, e pina si un traseu de sanii pe roti pentru vara etc etc. Zorbing n-au, dar e la Rotorua – aici a fost inventat. Pentru cine cunoaste, Peter Gabriel foloseste unul pe Growing up Live.
E drept, si in Vama se fac sporturi extreme, dar de alt tip.

Normal, o gramada de scene din Lord of the Rings au fost filmate in zona.

Seara, hranind pescarusii de rigoare – un alt sport extrem, am dat si peste o pereche de corcodei australi, specie foarte rara la ei. Arata la fel ca si corcodeii nostri, n-am fost deloc impresionat.

Ceea ce nu pot spune despre apusul ce-a urmat.

Cine stie, poate o sa cintam vreodata acolo. Trebuie deci sa patrund subtilitatile cimpoiului, pentru ca vreau neaparat sa ma intorc. Cu kiltul va fi mai greu.

Albumul foto, ca de obicei, aici.

Inca maxim 7 episoade si gata ! Poate termin inainte sa plec in concediu…

<< Episodul 15
Citeste in continuare >> Episodul 17


2 Replies to “There and back again 16”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *