In nebunia post-mortem A.P., in care o sa ma abtin de la comentarii – despre morti, nu numai de bine – boborul isi reaminteste, care cu ura, care cu nostalgie, vremurile cind era mai putin TV si mai mult timp de citit carti.

Sint mare amator de lectura.
Am prea putin timp.
Sint iubitor de gadgeturi electronice (cu exceptia mobilelor si chestiilor de la Apple cu i in fata).
Detest risipa – inclusiv cea de hirtie.

Asadar, a venit timpul pentru un Kindle. Mai precis, Amazon Kindle 3.


Mi se pare cel mai misto gadget al ultimilor ani. Il am de citeva saptamini, il folosesc zi de zi si sint extrem de multumit. Sigur, se mai pot imbunatati chestii, dar a treia incarnare mi se pare aproape de „ce trebuie”.

E o chestiuta cit o carte de buzunar, foarte subtire si usoara.
Are internet gratuit wireless si prin retelele telefonice 3G oriunde in lumea civilizata. Da, oriunde. Gratuit. Si deci poti trimite carti direct pe el, wireless, via o adresa de e-mail. Exista si o varianta mai ieftina fara 3G, dar nu prea vad de ce te-ai zgirci la 50 dolari pentru un feature foarte util.
Nu stie toate formaturile de fisiere ebook, dar editia 3 citeste pdfuri – asta era marea problema – iar pe celelalte le poti converti si trimite foarte usor (daca n-au DRM) cu un soft gratuit excelent, care tine loc si de  biblioteca virtuala – Calibre.
Stie si audiobookuri, dar doar in formatul proprietar Amazon.
Are vreo 3 GB memorie, arhisuficient pt un concediu de lectura. Timp sa ai.
Include 2 dictionare engleza incorporate cu acces imediat.

Dar cel mai impresionant e ecranul alb negru, care n-are nici o legatura cu unul de laptop, neluminat, bazat pe alt principiu (unul mecanic – chiar exista cerneala in el, ma rog, niste capsule), care consuma mult mai putin curent – bateria te tine in disperare, consumul e doar pentru schimbarea paginii si accesul web, nu si pt afisare. E practic o foaie mai mica de carte, cu rezolutie excelenta – nu vei vedea pixelii oricit te vei chiori – si poti modifica fontul, marimea sa, spatierea etc.
Rezultatul e ceva foarte asemanator cu o foaie reala, si indraznesc sa afirm, la fel de usor lizibila ca o carte – fara stresul optic al unui lcd luminos, cum ar fi iPadul de ex.
Avantaje fata de carte: search, google, wikipedia, ziare, citire cu voce tare.
Dezavantaje: la un moment dat tot se termina bateria, desi foarte greu; nu miroase a carte, pentru bibliofilii patimasi probabil ca se vor inventa sprayuri cu aroma de clei de oase descompus.

Coperta de piele optionala e de mare calitate, cu lampita incorporata alimentata f destept prin balamale chiar din bateria kindleului. E o minunatie, zau. De drag te-apuci de citit. Recomand calduros cu coperta.

Luat din State, Kindle 3G costa 189 dolari (+60 coperta). Cu tot cu taxe si stuff, la noi se mai adauga vreo 200 RON. Nu e chiar gaura in cer.

Exista si o varianta A4, Kindle DX, dar e mult prea mare ca sa mai poata fi portabila.

Acum trebuie sa mai rezolve doar pretul dement al multor carti virtuale pe Amazon (avind in vedere ca suportul de hirtie dispare).
Cam gata cu biblioteca, asadar. De-acum inainte, carti pe hirtie – doar albume de arta.

Sint convins ca asta e viitorul.

O noptiera, paharul pentru placa dentara, si Kindle.


5 Replies to “Fondling my Kindle”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *