Tocmai am urmarit o capodopera si sigur imi explodeaza capul daca nu v-o impartasesc. De la Four Lions nu m-am distrat atita, desi vorbim de alt tip de umor aici. Nici asta nu e pentru toata lumea – din pacate n-a avut succes, desi probabil ca o sa devina „cult movie”. Scris si regizat de Robert Rodriguez (Sin City, Planet Terror – alt film excelent in aceeasi idee de pastisa). As avertiza sufletele sensibile sa se abtina, dar totul e atit de nerealist incit nu stiu daca poate fi considerat singeros. De exemplu, Machete se arunca pe geam tinindu-se de intestinele unuia.
Recunosc, imi plac pastisele misto. Asta e o succesiune absolut devastatoare de clisee din filmele B de prin ’70-’80. Si totul e servit din secunda 2, sa stii exact la ce sa te astepti, fara jumatati de masura. Inceputul e atit de over the top ca in cazul meu reactia e de ris continuu. Machete e Danny Trejo, a carui mutra nu avea cum sa nu fie folosita de Hollywood – e perfecta. De fapt, filmul exista mai mult sau mai putin pentru ca in duetul sau delirant cu Tarantino – Grindhouse – au inclus 4 trailere de filme fictive. Trailerul pt Machete a fost teribil de apreciat, asa ca na, s-au gindit sa faca si film, daca tot au trailer.
Iar filmul are de toate: cisterne de singe fals, decapitari, gagici megabune la dus, in piscina, cu lumina galbena din spate si in general peste tot (Jessica Alba, Lindsay Lohan, Michelle Rodriguez etc etc) care cad ca mustele farmecului testosteronic al lui Machete – legenda vie, Robert de Niro politicianul corupt, Steven Seagal omu’ rau cu sabia, Don Johnson politist texan ucigas de mame cu copii, Lapidus din Lost cu ochii aia diabolici, one-linere cretine de tip Arnold – „Machete don’t text !” etc.
E o farsa-delir de la cap la coada, si cel putin inceputul e absolut memorabil, un omagiu – cu efect de film vechi si zgiriat si culori desaturate – filmelor de actiune de serie B de cind eram mici (alea cu Irina Nistor pe fundal, la video, pentru cine stie), in stilul ala, cu greseli evidente de montaj, actori de carton si multa, multa falsa bataie filmata intentionat prost. Am uitat cumva sa zic ca e cu Steven Seagal ?

Absolut delicios, old school kick ass.
Din pacate e cam inegal, are parti lungite degeaba. Dar personajele sint fabuloase.
Iar in final, cireasa de pe tort, vocea din off a eternului-prezentator-ragusit-de-hollywood zice asa:

Machete will return
in
Machete Kills !
and
Machete Kills Again !

N-o sa ma credeti, dar scenariul pt Machete Kills chiar e gata.
Abia astept sa le vad !

Desigur, n-as putea sa mai vad vreodata un film de actiune old-school serios.


12 Replies to “Machete don’t text. Machete improvise.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *