Asta e doar pentru cei pasionati de arte vizuale si gadgetisti.
Voiam un monitor nou si cautind dupa ce-a mai aparut – am fost rupt de realitatea asta citiva ani buni – am descoperit ca monitoarele wide gamut (nu stiu care e termenul corect in romana, sa-i zicem spatiu extins de culoare) au devenit accesibile. Asa ca am luat unul.
Wow.
Sigur, trebuie sa-l calibrez – inca n-am un device pt wide gamut, l-am facut ochiometric, adica prost – dar tre’ sa recunosc ca sint extrem de impresionat.
Pe scurt, afiseaza o gramada de culori pe care un monitor obisnuit nu poate. Verdele, nuantele de rosu intens, turquoiseul etc sint o experienta extraordinara pentru unul caruia ii plac fotografiile (si culorile saturate). Am stat o zi redescoperindu-mi fotografiile vechi.
Cum e aia wide gamut ?
Cel mai usor de explicat e asa: uitati-va la graficul asta.
Partea colorata reprezinta pachetul complet de culori pe care-l poate vedea ochiul uman. Triunghiul mic e paleta de culori teoretic afisabila de un monitor sRGB, adica unul normal (in realitate majoritatea nu pot nici atit, mai ales cele de laptop).
Triunghiul mare este ceea poate afisa un monitor tipic wide gamut cu panel IPS.
Evident, culorile din grafic sint relative, nu am cum sa pun o fotografie cu „cum se vede”, ar fi ca si cum ati vedea o poza cu un tv color pe un tv alb-negru, n-ar avea sens.
Ce inseamna asta ?
-ca in general monitorul din fata ta e capabil sa redea mult mai putine nuante decit poti tu sa vezi. Nu vorbim de jdemilioane de nuante afisabile, ci de CARE culori.
-toate culorile din afara triunghiului mic nu sint afisabile de catre monitorul normal. Asta nu inseamna ca nu apar, ci ca sint aproximate cu cele pe care le poate afisa. Creierul uman compenseaza insa fantastic (ginditi-va cum compenseaza balansul de alb) si nu prea ai senzatia ca exista culori pe care nu le vezi pe un monitor obisnuit. Vazind insa monitoarele unul linga altul, e foarte clar.
Verdele este o poezie. Monitoarele normale au un verde galbui, nu pot reproduce verdele „natural”. Iarba arata cu totul altfel, mult mai natural.
La fel, nuantele de rosu inchis, bordeaux, violet (violetul e o problema pentru toate monitoarele), turquoise, galben intens. Na, trebuie neaparat sa vedeti unul. Un ecran magenta saturat la maxim e aproape insuportabil, imi arde retina.
Uite, ca sa explicitez mai bine, aici puteti vedea o culoare pe care un monitor normal n-o poate reda: http://www.moillusions.com/2006/03/eclipse-of-mars-illusion.html
Pentru moment doar displayurile laser (frate) au gamut mai mare, dar costa o spinare de bani.
Acum sint curios cum e un monitor high dynamic range, dar alea sint inca foarte putine si oribil de scumpe.
Sigur, wide gamutul implica alte probleme: color management (relativ putine softuri sint color managed, si asta inseamna ca veti vedea in Windows culorile saturate nenatural de tare), calibrari complicate, dar asta-i alta poveste. Eu sint incintat, iar saritura de rezolutie de la 1680×1050 la 2560×1440 e dramatica.
UIte aici un articol pe intelesul tuturor despre gamut, ce face el si daca mama lui stie:
http://www.damiensymonds.com.au/art_smlgmt2.html
Aparatele foto DSLR pot captura un spatiu de culoare mult mai mare decit sRGB (si cred ca e chiar mai mare decit al monitorului asta).
cat costa?
cred ca cele mai ieftine sint DELL U2410 si HP LP2475w care se-nvirt in jur de 2000 ron.
interesant
Articolul ăsta a fost ceva de genul: „Mori, Trifane!” 🙂 Nu? 😀
Mda… ne cam ametisi, 6-ule… turcoazul cum se vede? 😛
Si a, da… Alex :(.
Nununu, mooooori, trifaneeee e cind o sa scriu despre noul meu Nikon D7000 🙂
Voiam doar sa va fac sa descoperiti ceva misto, cum am descoperit si eu.
Dude, Trifan e discromat.
duh