Un documentar cam cutremurator, asa. BBC si Terry Pratchett. Despre sinuciderea asistata.
De vazut, neaparat. Cit il mai lasa online, ca l-au mai sters, dar reapare pe ici, pe colo.
Voi ce parere aveti ?
byron
official band website
Un documentar cam cutremurator, asa. BBC si Terry Pratchett. Despre sinuciderea asistata.
De vazut, neaparat. Cit il mai lasa online, ca l-au mai sters, dar reapare pe ici, pe colo.
Voi ce parere aveti ?
Oamenii ăștia sunt nebuni, nici măcar cel mai firesc moment al vieții lor – moartea nu și-l pot accepta așa cum le este dat, trebuie să aibă ultimul cuvânt și iluzia că e cumva alegerea lor. Documentarul este cu adevărat cutremurător dar nu pentru că ar aduce lumină în subiectul sinuciderii asistate, ci pentru că rezumă viețile unor occidentali înstăriți care în loc să moară cum se moare fac până și din moarte un subiect de polemică. Ce ar fi dacă pruncii în loc să se nască s-ar apuca să scrie esee în contemplarea nașterii și a alternativelor, da, e absurd, și spune multe despre o viață trăită în frică. La polul opus al spectrului ar fi minunatul Randy Pausch cu The last lecture, un exemplu mult mai bun pentru tineri: http://www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo
De cand s-a hotarat domnul Pratchett ca ‘he’d like to die’ mi se pare ca a cam uitat esentialul. Cauta raspunsuri in alte povesti, cu alte tragedii, in legislatii care nu-i convin si case albastre, si tare cred ca nu le gaseste. Pe undeva in acest ‘quest’ s-a pierdut. Sau poate pur si simplu face doar lobby pentru cauza lui, vrea sa convinga pe cineva, nu stiu… dar acest documentar nu mi-a dat impresia ca vorbeste cu adevarat despre sinuciderea asistata. Subiectul este ocolit, mangaiat, inecat in circumstante cutremuratoare, ba chiar te pacaleste un pic dandu-ti peste nas cu the point of no return, dar nu este atacat. Something’s amiss.
Nu cred ca documentarul isi propune disecarea subiectului sinuciderii asistate, cat mai degraba prezentarea dintr-o perspectiva subiectiva a cautarilor unui om si a alegerilor pe care le are la dispozitie. Si, de ce nu, initierea unei discutii in opinia publica.
Cutremuratoare cu adevarat mi s-a parut dilema la care a ajuns la un moment dat sir Pratchett: avand in vedere natura bolii sale, pentru a putea duce la bun sfarsit sinuciderea asistata s-ar putea sa fie nevoit s-o faca mai devreme decat ar fi neaparat necesar.
@ Kozminovici: de acord, documentarul este o prezentare subiectiva, dar mi se pare ca incurajeaza dezbaterile, ca ridica mingea la fileu fara sa vrea sa joace cu adevarat, doar gadila privitorul un pic, eventual pana ii dau lacrimile si cam atat. Daca era o viziune atat de strict personala, nu ar fi fost loc de debate. Ar fi iesit un film artistic de toata frumusetea. Dar aici documentarul nu este nici calare, nici pe jos, vrea sa convinga audienta de ceva, dar prin niste situatii particulare care nu-si aveau rostul daca era vorba doar de o dilema personala.
Cat despre ‘mai devreme decat ar fi neaparat necesar’… Well, exista acest ‘neaparat necesar’? Fiecare este liber sa faca ce doreste cu privire la propria persoana, dar nu cred ca poti pretinde in fata altora ca esti constrans sa faci aceasta ‘alegere’, cum ii zic ei. Liberul arbitru este la urma urmei un privilegiu, nu o scuza pentru imbracarea unei situatii in tragic. Parerea mea.
Mie nu mi se pare ca se ocoleste subiectul (cam cit de des vezi un om murind in direct la televizor ?), iar agenda lui Pratchett e foarte simpla, si in fond egoista: el vrea sa moara cind vrea el, la el acasa, fara ca guvernul sa-si bage nasul in alegerile lui. Alegerea este a fiecaruia, lucrul care mi se pare de bun simt este dreptul de a avea aceasta alegere.
Guvernul te lasa sa cumperi arme si gloante, cred ca face destule… De ce sa implici cat mai multe persoane in moartea ta? Cred ca e nevoie de o parere obiectiva( aka ‘guvernul’) care sa-ti aduca aminte ca e mai bine sa incerci totul si sa nu pierzi nimic decat sa nu incerci nimic si sa pierzi totul. Indiferent ce convingeri religioase ai avea, Pascal avea dreptate si se pare ca putina lume e dispusa sa accepte riscul, iar cei de la putere nu vor sa isi asume vina.
Eu m-am plictisit după primele 10 minute. Ziceți că ar merita să continui mâine?
Eu tot nu înțeleg de ce trebuie să fie o sinucidere asistată. Ia niște pastile și gata. Sau trage-ți un glonț în cap. What’s all the drama about? Ah, n-o să te mai primească în Rai? Well, at least you did it like a man.
In documentar se pune accentul pe cei suferinzi de boli degenerative cu evolutie implacabila – Alzheimer, scleroza in placi etc. – la finalul carora, atunci cand te duci, esti mai mult neom decat om. E vorba de simpla demnitate de a putea pune capat cat inca esti lucid si capabil, inainte de a deveni o povara prelungita pentru cei din jurul tau si pentru tine insuti. Daca e sa fim putin cinici, putem face o paralela cu impuscatul cailor atunci cand sunt grav raniti.
Altfel, caracterul „asistat” devine obligatoriu cand te gandesti ca 1. de multe ori oamenii care ajung in pozitia de a lua o astfel de decizie nu mai au fizic capacitatea de a-si pune singuri capat zilelor, si 2. dupa o sinucidere „clasica”, cei ramasi in urma sufera enorm – dupa cum se discuta la un moment dat si in film. Sinuciderea asistata ii implica in schimb pe cei ramasi – familie, prieteni – atenuand socul pierderii si oferindu-le macar o farama de closure.
Mie sincer nu mi se pare un moft de „occidentali instariti”. E o problema de care, din pacate, se lovesc multi oameni, si nu pot decat sa ma bucur (desi amar) ca se incepe incet constientizarea si discutarea ei.
Nu cred ca poti muri cu demnitate, dar poti trai cu demnitate. Si sinuciderea nu e demna, indiferent de modul ei…
Your mileage may vary. Unii inteleg sa accepte „cu demnitate” tot ce le rezerva viata, pentru altii nu „este demn” sa traiasca sub limita unei anumite calitati a vietii, dpdv fizic si mental. Pana la urma este important ca fiecaruia sa-i poata fi respectat, legal, dreptul de a putea face o alegere in functie de propria constiinta.
Iti dai seama ce impact ar avea acest ‘drept’ asupra unui popor? It’s so wrong for so many reasons. Daca puterea statului te lasa sa te sinucizi pentru ca iti e rusine sa traiesti ca o leguma, unde se va trage linia unei situatii in care nu vrei sa mai traiesti ca o povara pentru altii?