Filmele romanesti mi se par in general insipide, cele mai noi si mai de succes mi se pare ca sunt facute pentru oricare alta natie in afara de a noastra, facute ca sa socheze, sa castige premii pe la festivaluri, sa satisfaca cererea unei mode care cel putin pe mine nu ma reprezinta. Poate ca asta este unul din motivele pentru care Nae Caranfil mi se pare cel mai bun regizor roman, fara nicio legatura cu prietenia dintre noi – eram mare fan cu mult timp inainte sa-l cunosc. Nae nu incearca sa se incadreze intr-un curent, nu incearca sa socheze pe nimeni, el face film pentru ca respira film si traieste odata cu personajele lui toate dramele si comediile lor. Astazi o sa va recomand pentru prima oara un film romanesc, deci trebuie sa fie de Caranfil.
“E pericoloso sporgersi” este o poveste impartita in trei puncte de vedere, corespunzand celor trei personaje principale. Primul personaj este Cristina Burlacu, o eleva la liceu, jucata de frantuzoaica Nathalie Bonnifay, care a invatat romaneste pentru rol (din pacate n-a putut scapa si de accent, drept urmare a fost dublata ulterior de Irina Movila), al doilea personaj este actorul de teatru Dumitru Staroste, zis Dino, jucat de George Alexandru, iar al treilea este soldatul Horatiu Anghel, jucat de Marius Stanescu. Personajele secundare sunt delicioase, Vizante il joaca pe Vizante (in primul sau rol), Florin Calinescu este locotenentul Grecea, cu un sictir autentic de cadru al armatei, Valentin Teodosiu este Jean, colegul si partenerul de misto-uri al actorului, Mihai Bisericanu este Titi, cel mai poznas dintre soldati, iar Magda Catone este curva regimentului, Rexona. Actiunea se petrece in timpul comunismului, intr-un oras de provincie de langa Dunare, dar asta nu afecteaza cu nimic hazul filmului, ba chiar in anumite momente il sprijina. Nu o sa ma apuc acum sa va povestesc actiunea, nu vreau sa va stric placerea. O sa va spun doar ca se gaseste pe torrente in vreo 3 variante, cea mai mica fiind si cea mai prost trasa. Si daca va e chiar lene rau, este pe youtube, impartit in tz bucati. Eu l-am vazut anul trecut la cinema, a fost proiectat de doua ori la Studio.
Sa-mi spuneti daca v-a placut.
Eu sunt cam reticenta când vine vorba de filmele românești, și sunt de acord cu tine cu prima frază a prezentării acestui film. Pentru că e printre recomandările tale, s-ar putea să-l caut pe torenți 🙂
ai idee daca a fost lansat pe dvd?
Am idee, nu a fost lansat si ma indoiesc ca va fi. E complicat. Firma care l-a produs a dat faliment.
azi e noua maine-i zece……:)))
Da, un film genial, ca toate celelalte semnate de Nae Caranfil. L-am vazut anul trecut cu ocazia saptamanii dedicate regizorului din dulcele meu targ, si am aflat si o poveste foarte interesanta, chiar din gura regizorului. Se zice ca in primii ani dupa revolutie, in cautare de fonduri pentru primul sau film, Nae Caranfil a trimis scenariul sau la Hollywood unde a fost citit si de Quentin Tarantino. La un an dupa lansarea filmului „E pericoloso sporgersi” apare si „Pulp fiction”, un succes rasunator pentru Tarantino, care a ramas in cartile de istorie a filmului pentru aceeasi tehnica narativa non-lineara.
Tudor mi-a amintit de un „pitic” de pe creierul meu: cand ne vom satura sa vedem o „confirmare” in faptul ca ne sunt furate ideile de catre unii mai bine cotati?
Si mie mi-a placut filmu. Dar apropo de filme romanesti, merita sa incerci si unul doua regizate de Lucian Pintilie, nu prea mai gasesti in cinematografia romana filme ca ale lui.
Sunt complet de acord cu tine in privinta cinematografiei romanesti, cu doua exceptii. Lucian Pintilie si Cristi Puiu. Adevarat, nu au nimic din natura a la legere a lui Caranfil, insa amandoi au o nota imensa de originalitate. Pintilie ceva mai mult decat Puiu. Ce-i drept, daca il judeci pe Cristi Puiu plecand exclusiv de la Moartea domnului Lazarescu, nu prea ai cum sa tragi o concluzie justa. Trebuie sa vezi Aurora. Iar apoi sa citesti interviurile date de Puiu si, eventual, sa il vezi pe Murnau. Vei judeca altfel. Si totusi, nu pot sa nu ma intreb: nu ti-a placut tie „A fost sau n-a fost?”
Ba m-a distrat teribil. Dar nu l-as vedea a doua oara. „E pericoloso…” am vazut de multe ori. Pintilie e foarte tare dar si foarte depresiv. Probabil ca o sa recomand si ceva de-al lui la un moment dat.
mie personal mi-a placut mult filmul…asa am aflat ca de aici i se trage si porecla de Vizante a lui Marius Florea si Vizante.btw sa vezi si Asphalt Tango,poate o sa iti placa 🙂
Ca tot am ajuns la filme romanesti, am vazut recent „Buna, ce faci?” în regia lui Alex Maftei şi cu un scenariu de Lia Bugnar, un film care m-a cucerit, un film pentru spectatori, nu doar pentru festivaluri, cu o poveste cinstită, spusă cu har, filmată cu o grijă deosebită la detalii. Ce mai, trebuie văzut.
Porecla lui Vizante vine din alta parte, iar in „E pericoloso…” trebuia sa-l cheme altfel. Numele Vizante a fost insa mai haios.
O sa ma uit si la „Buna…”, multumesc de sugestie.