N-am fost niciodata pasionat de Tool. Este o trupa faina din cate am auzit, dar de fiecare data cand am incercat sa o ascult am obosit destul de repede. In schimb mi-a placut la nebunie side-projectul lui Maynard James Keenan cu Bill Howerdel denumit A Perfect Circle. Si mai ales albumul lor “The Thirteenth Step”, pe care am placerea sa vi-l recomand astazi. Nici asta nu e usor de ascultat, dar are un ceva care te prinde in mreje. Sau cel putin pe mine m-a prins. La inceput cred ca am ascultat doar prima piesa, The Package, vreo doua saptamani. Eram vrajit. Chiar nu mai conta ce urmeaza. Dar am fost curios sa ascult mai departe. Si suna foarte bine.

Ceilalti muzicieni de pe album sunt Josh Freese, tobar de studio care a cantat cu toata lumea, de la Dweezil Zappa si Chris Cornell pana la Nine Inch Nails; Jeordie White, basistul la Marilyn Manson; Troy Van Leeuwen, fost in Failure, actualmente in Queens of the Stone Age. Asta ca sa va dati seama cu cine avem de a face.

Inregistrat la Perfect Circle Studios, albumul este mixat la The Enterprise Studios din Burbank, CA de Andy Wallace, un sunetist absolut demential a carui munca sigur ati auzit-o dar n-ati stiut ca e a lui. A mixat o gramada de albume, de la Slayer, Sepultura, Nirvana, Rage against the machine, Grace-ul lui Buckley, ca tot vorbeam, King for a day-ul lui Faith no more, ca iarasi tot vorbeam, Skunk Anansie, Foo Fighters, Linkin Park, Korn, Stereophonics, Patti Smith, Kasabian, Kaiser Chiefs, Coldplay, Dream Theater si multi, multi altii. Deci sigur il stiti, dar nu stiati ca asa il cheama. Interesant e ca nu scrie nicaieri cine a facut master-ul. Pacat, ca e foarte bun si eram curios.

Muzica si versurile in mare apartin celor doi, dar sunt cateva exceptii: “The nurse who loved me”, o piesa Failure din 1996; Crimes, scrisa de cei doi plus Freese si White; Gravity, cei doi plus Freese, Van Leeuwen si Paz Lenchantin (care pe albumul asta s-a ocupat de coarde). Tematica generala a versurilor este adictia, de unde si titlul, Twelve-Step Program fiind ghidul principial propus de Alcoolicii Anonimi.
Coperta este bizara, propusa se pare de Keenan si executata de Steven R Gilmore, fotografiile fiind facute de Dean Karr si Howerdel. In interior gasim o gramada de simboluri, o scriere de tip runic si alte fotografii cu tipa albinoasa imbracata in propriu-i par si cu melcul-banana.


3 Replies to “A Perfect Circle – Thirteenth Step (2003)”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *