Avem carti, avem muzici, avem filme. Dan a fugit la nemti, asa ca… de ce nu si jocuri ?

Nu sint un gamer. Rar apuc sa mai joc ceva, si atunci cind se intimpla, e fie un adventure (nu action-adventure, adventure d-ala cu point’n’click, cu poveste si cu puzzle-uri de crapat neuronu’-n doua), fie un Assassin’s Creed pentru diverse defulari socio-politice. Dar doar din cind in cind descopar ceva cu adevarat genial.



Sam&Max sint doi detectivi specializati in salvarea lumii/universului/realitatii. Sam e un ciine antropomorf gras, relaxat si destul de incompetent. Max e un pseudoiepure carnivor diabolic si agresiv, complet dezinhibat. Premisele fiind astea, scenaristii pot face absolut orice – ceea ce si fac – aventurile lor ducindu-i pe Luna, in Egiptul Antic, in viitor, in iad (Satana are, desigur, un birou cu angajati in cubicule), la Mos Craciun etc etc. Nivelul de dementa si de politically incorrectness e aproape nemaintilnit, si totul e inecat in doze serioase de umor de calitate – nu doar prin dialog. Recunosc ca povestea unui joc mi se pare foarte importanta, si in cazul de fata am fost foarte satisfacut.

LucasArts (aia de virsta mea ii stiu, erau cei care faceau jocurile alea misto pe vremea cind jocurile insemnau ceva mai mult decit pac pac bum printre copaci cu frunze care se misca individual – de exemplu seria Monkey Island, despre care vom mai vorbi) au facut primul Sam&Max (Hit the Road), pe care l-am jucat acum atit de multi ani ca nici nu vreau sa calculez, sa nu ma sperii si sa-mi mai iasa si mai mult par alb. A avut ceva succes, insa dupa 10 ani si doua proiecte de joc abandonate se parea ca nu va mai exista o urmare. Ei bine, la 13 ani dupa, Telltale Games – o companie formata din fosti angajati LucasArts – a preluat drepturile si s-a pus cu burta pe treaba, lansind pina acum 3 sezoane a cite 5 episoade. Episoadele sint evident jucabile individual, dar povestea are continuitate, e un tot unitar, deci trebuie jucate in ordine.

Telltale Games au continuat si seria Monkey Island – tot episodic, probabil la fel de haios. Abia astept sa le joc.

E foarte inteligent, dement rau, cu foarte multa parodie de film noir si sute de referinte pop culture, are pina si trailere pentru fiecare episod, fiecare in cu totul alt stil. Pe scurt – nu e pentru toata lumea. Mie mi-a placut cel mai tare seria a treia, dar totul merita jucat. Nu va lasati inselati de aspectul child friendly, asta nu e un joc pt copii nici pe departe, iar Max e truly evil 🙂

A, si costa 39 dolari toate 15 jocurile plus cele 3 DVDuri bonus care nu trebuie ratate. O mizerie.

Mi-ar placea teribil sa fiu parte din asa ceva, trebuie sa fie ingrozitor de creativ. Sper sa continue, desi nu mai sint noutati de ceva anisori…


4 Replies to “Sam & Max”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *