Ăsta e postul cu pisici. Trebuie să fie minim un post cu pisici, să crească vizionările ca Făt-Frumos, așa am învățat de pe youtube.
Ultimul gîte, în capătul mediteran al Pirineilor, la Ille-sur-Têt, 30 km de mare, aproape de Perpignan.
O vilă cu piscină încălzită, mmmmmmmmmmmmmmmm
cei mai apropiați vecini la 2 km, livadă, hamac cu aromă de eucalipt,
vedere spre mare și spre Orgues,
culori turbate,
4 cîini și, da, 6 pisici.
Toate voiau pe rînd în brațe și beau doar apă cu clor din piscină.
Iar ăsta era cel mai spectaculos, ceacîr:
Estul Pirineilor e mult mai uscat și mai populat. Aici sîntem în Roussillon, care e un fel de Țara Bascilor pe partea mediterană. Și aici totul e în culorile steagului catalan – totul e roșu-galben. Nici aici nu prea sînt drapele franceze. Și aici e plin de inscripții naționaliste. O mare victorie e considerată schimbarea denumirii oficiale a muntelui Canigou în Canigó. Departamentul e numit de francezi Catalonia franceză, iar de catalani Catalonia de Nord. Și tot așa. Dar n-au băști, de unde și nemuritorul banc cu iar n-ai bască?
Cam 34% vorbesc catalană, 55% o înțeleg. Restul probabil n-au înțeles întrebarea în franceză.
Spre onoarea lor, catalanii au votat pentru interzicerea corridelor în 2010. Iar muntele lor simbolic, Canigó, e un uriaș de 2800m izolat aproape de mare (pare și mai înalt) și e cumva capătul estic al Pirineilor.
E cel din spate:
Spre rușinea noastră am reușit să nu vizităm de-aproape singura atracție din Ille-sur-Tet – poate și pentru că se vedeau de la fereastră – Les Orgues.
Și cu Canigó:
Gorges de la Carança/Carença – un defileu foarte adînc și extrem de spectaculos. În nici un caz pentru cei cu vertij – mare parte din drum e o cărare îngustă săpată în stîncă, fără balustrade, deasupra unui hău amețitor.
Munca a fost titanică – bănuiesc că face parte dintr-un proiect hidroenergetic ceva, altfel nu văd de ce ar fi săpat kilometri de stîncă în halul ăsta. De fapt de la un moment încolo nici n-au mai săpat, au fixat pur și simplu sute de m de pasarele pe perete, dar n-am ajuns pînă acolo.
Și mai plăcut e că celălalt versant – pe unde ne-am întors – e la fel, dar fără cablu pe perete.
Traversarea în capătul văii se face pe un pod suspendat. Întotdeauna mi-au plăcut, ai mereu senzația că se va rupe cu tine.
E cald de mori și plin de fluturi, între care un uriaș – Parnassius apollo (vreo 9 cm), care a existat pînă nu demult și în România prin Rodna și Retezat. Gata, s-a dus, monument al naturii s-a făcut. Sau mai curînd cenotaf.
Cătunul Evol apare în ghiduri ca unul din cele mai frumoase din Franța. E cocoțat pe un vîrf de deal, e totalmente pustiu și conține 2 alei și un afiș „măcelarul trece marți, pregătiți-vă”.
Și, desigur, pisici.
Villefranche de Conflent e ceva mai animat, (în sensul că am văzut totuși un om), dar tot adormit.
Haiku
printre păianjeni
încremenite în timp
broșurile tac.
E clar ce-ți rămîne de făcut.
Sau poți să te plimbi pe zidurile fortăreței (Vauban, ca Alba Iulia).
Satul Eus, o altă mică bijuterie suspendată cu aer de Toscana.
Și, surpriză ! Zeci și zeci, dormind pretutindeni, la etaj, pe acoperiș, pe pervaz…
Maine Coon de-adevăratelea.
Gata, că-mi miaună copilul de foame. Sau mă anunță că vine un cutremur, nu știu.
Dar cel mai probabil zice „sclav, dejunul, rapid”.
Nu uitați, multe poze aici.
Sixu’
Un episod de tipul 3 in 1 🙂
Piscina, hamac, pisica Marilyn Manson, defileu cu poteca sinucigasilor, satucuri din povesti, pisici, simbolistica cu aroma sighisoreana (https://plus.google.com/photos/101263901065887417210/albums/5715026148775632913/5781113748619891906?banner=pwa), peisaje toscaniene, iar pisici …
Dar vad ca ati suferit groaznic aici aproape de nivelul marii.
Dupa cate pisici ai pus aici, episodul asta ar trebui sa fie cel mai popular / vizionat / frecventat samd.
Intrebare: daca prima pisica a fost alba, ultima a fost neagra (Lupu ?) si ai pomenit si de apa cu clor, sa inteleg ca, in tineretea ei pisiceasca, prima a fost tot neagra ? 😀
a+,
bd
haha, buna observatie :))