5

Ahhhhh, septembrie, a șaptea. City on Fire.
Luna cînd un sfert de lume se reculege cu mîna pe inimă, alt sfert se bucură pe străzi și mai arde cîte-o cîrpă, vorba bancului, și unui miliard jumate de chinezi li se rupe.
La noi, nu știu exact, e în mod tradițional luna coacerii prunelor, deci nu ne-o amintim foarte bine.

Am încercat un colaj din decupaje de ziare care să reproducă una din fotografiile celebre 9/11, poate cea mai cunoscută făcută dinspre Jersey, deci fără un pod-două în față (foto Corbis Sygma):

1

Dar fără avion, e de-ajuns.

Mi-ar fi plăcut să am ziare din zilele alea cu care să mă joc. Sigur, cam exagerat.
Mi-a trecut rapid cînd am observat ceva ce nu realizasem, poate pentru că nu mai citesc presă scrisă imprimată: cu vreo două excepții, nu mai există publicații monocrome!  Practic, am fost forțat să ilustrez o tragedie cu Dilema Veche… Tot e mai potrivit decît cu decupaje din Cațavencii, oricum.
Adevărul e tot numai culori, de tabloide ce să mai vorbim – și oricum sînt aproape numai tabloide la vînzare. Un 9/11 din țîțe, imagine that. A, și Formula As, cred. Formula As n-o să moară niciodată. Atunci cînd ultimul carcalac cu 3 ochi va fi mîncat de ultimul scorpion cu trei capete în Marele Deșert Radioactiv Valah, o voce din trecut încă va povesti despre cataplasmele cu mix de coada șoricelului/laba ursului/buricul bursucului și efectul lor benefic în cancerul pulmonar, hemoroizi și schizofrenie. După caz.
NIci măcar Bursa nu-i monocromă, unde te-ai aștepta la șiruri lungi de cifre soporifice, pac, ba un politician color, ba un patron prosper, ba un grafic roșu.

Zău, mă gîndesc la oamenii simpli cu hazna în fundul curții, ăia 35% dintre noi cu veche experiență în lectura aprofundată a jurnalului, pe ambele părți. Vă dați seama că trebuie să se aboneze la Dilema Veche să nu riște situații sociale incomode? „Ioanee, ziși tu ziși că nu știi de nișio Riana, amu să știi că belește fasolea la mine de sub budigăi cînd te-ntorci cu spatele”. Pleșu probabil n-ar genera asemenea probleme. Plus că Dilema scrie cu î, fluturînd stindardul în luptă cu noua grafie abuzivă și arbitrară la care n-am de gînd nici eu să ader vreodată. Dilema rulz.

Am început cu cerul, fîșii-fîșii.
Joc: găsiți pisica în această poză:

2

O vedeți ?

Hai să măresc un pic:

6

Stînga jos?

Mustățile, ca buzduganul zmeului – vin cu jumate de oră înaintea lui. N-am zis că e toată pisica în poză, ce săriți asa?

Colajul e digital și include o grămadă de straturi mai mult sau mai puțin întunecate – nu prea aș fi avut cum să am suficiente nuanțe diferite.

De exemplu, „fumul”: vreo trei straturi succesive colorate din ce în ce mai închis și decupate:

4 3În principiu, toată distracția a inclus multă foarfecă reală și lipici digital. Probabil se putea mai bine.
Probabil se putea să nu am ce poză să copiez.

Dar asta ar fi însemnat că trăim într-o lume mai puțin dementă.

 

Imagine there’s no heaven….


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *