X
X
Back to the top
X

Biografie

Pe scurt

byron cântă un fel de rock, s-au înființat în 2006 și au lansat de atunci 6 albume de studio și trei DVD-uri live. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari cu super-amplificare în fața a mii de spectatori cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, au filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că a fost o provocare de neratat, au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România și acum un an și ceva au filmat un concert cu o fanfară militară și un cor de elevi. Cel mai nou album al lor, „Eternal Return”, a fost înregistrat în High Resolution la Dublin.

placeholder

Componența

woocommerce-placeholder

Dan Byron

voce, chitară, flaut
woocommerce-placeholder

Sergiu 6 Mitrofan

clape, backing vocals
woocommerce-placeholder

Dany Serrano

chitară
woocommerce-placeholder

László Demeter

bass
placeholder

Andrei Ilie

tobe

Când byron au dat primul concert, pe 1 decembrie 2006 (sold-out la Lăptăria Enache), solistul și compozitorul Dan Byron era deja cunoscut pe scena alternativă românească grație activității în trupe precum Urma și Kumm. Ceilalți membri nu erau nici ei străini scenei rock – de exemplu 6fingers (clape) era activ la nivel european cu trupa metal Magica, pe când Costin Oprea, care a părăsit formația între timp, era un chitarist de blues experimentat și foarte căutat. Aceste influențe oarecum divergente, împreună cu background-ul lui Dan Byron în rock progresiv/acustic, au ajuns în timp să definească sound-ul cameleonic și în continuă evoluție al trupei.

În 2008, inspirați de faimoasele sesiuni MTV Unplugged, au reorchestrat cântece de pe albumul de debut Forbidden Drama (2007) și au filmat un concert 100% unplugged la Teatru 74 din Cetatea Medievală Târgu Mureș; acesta a fost lansat ulterior pe DVD-ul Acoustic Drama, primul DVD unplugged românesc. După lansarea unui al doilea album în anul următor (A Kind of Alchemy), toamna lui 2010 îi găsește la 100m adâncime în Salina Turda filmând concertul în două părți Live Underground. Proiectul a presupus o desfășurare masivă de forțe ce a atras multă atenție din partea media, iar concertul a fost difuzat pe HBO România înainte de a fi lansat în formă extinsă pe DVD și Blu-ray în primăvara lui 2012.

Anul 2011 a adus un nou proiect special pentru formație – primul album în limba română, Perfect, cuprinzând adaptări și reorchestrări după piese românești mai mult sau mai puțin cunoscute interpretate în original de Timpuri Noi, Ada Milea, Phoenix, Celelalte Cuvinte și mulți alții. Pe album, byron au colaborat cu mulți artiști de excepție, printre care Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș și Nae Caranfil. Cu Nicu Alifantis byron aveau să colaboreze ulterior și pentru coloana sonoră live a musicalului “Nevestele vesele din Windsor” montat la Teatrul Metropolis din București în regia lui Alexandru Tocilescu.

Lansat în primăvara lui 2013 și prefațat de single-ul “Road Trip” / “Cu capul în nori”, al patrulea album byron, 30 Seconds of Fame, este primul disponibil în două variante: engleză și română (versiunea în română se numește 30 de secunde de faimă). Muzica de pe album este un melanj inspirat de sunete rock și blues, texturi electronice și aranjamente acustice – un pas hotărât înainte în explorările muzicale neobosite ale trupei. După câteva luni petrecute în turneu pentru promovarea acestui disc, byron au început lucrul la coloana sonoră a unui nou serial de ficțiune produs de HBO România – “Rămâi cu mine”. Pentru cele 13 episoade trupa a compus 18 cântece noi, acestea găsindu-se pe noul album Melancolic, lansat în primăvara lui 2014.

După nenumărate turnee naționale, participarea ani de-a rândul la festivaluri importante din România, deschiderea concertului Slash feat. Myles Kennedy and The Conspirators de acum doi ani și prezența la festivalul Saarang 2014 din Chennai, India (reprezentând România în cadrul World Fest), cel mai nou proiect byron este probabil și cel mai îndrăzneț de până acum: Electric Marching Band, un concert-fusion între o trupă rock, o fanfară militară și un cor de elevi, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii – Alexander Bălănescu. Concertul s-a desfășurat cu casa închisă în decembrie 2014 la Teatrul Național din Cluj, iar DVD-ul live este momentan în post-producție.

byron by naluca

2019, lansare album „Nouă” – foto: Năluca

placeholder

2014, concert de lansare „Melancolic”; foto – Alexandru Trifan

placeholder

2008, filmările DVD-ului „Acoustic Drama” la Târgu Mureş; foto – Dan Predescu

M-am apucat de muzică la şase ani, am studiat patru ani vioara, şase flautul şi doi teoria. Nu ştiu cum de am devenit vocalist. Am fost de două ori student, o dată în Bucureşti la pedagogie muzicală, a doua oară în Cluj la compoziţie. N-am terminat niciodată şi într-un fel îmi pare rău. Într-alt fel nu, pentru că am făcut chestii mult mai interesante între timp. Cânt în trupe din 1995, cele mai importante au fost cele cu care am reuşit să scot şi câte un material, ceva (aveţi mai jos discografia).

Merg pe munte, gătesc, înot, citesc, bloggăresc, fac poze (dar cine nu face?), văd o mulţime de filme pe an, unele la cinema, ascult o groază de albume pe an, unele pe vinil, sunt abonat la Q Magazine, mi-ar plăcea să trăiesc într-o Românie mai civilizată (dar cui nu i-ar plăcea?), sunt obsedat de arta mea şi fac în continuu paşi mici ca să o perfecţionez. Printre eroii mei se numără Peter Gabriel, Gunter Grass şi Christopher Nolan.

În afară de byron, în prezent mai cânt cu Luiza Zan şi mai fac câte un concert experimental de unul singur.

placeholder

2009, filmările videoclipului „Watercolor”; foto – Ştefan Panfili

placeholder

2009, filmările videoclipului „Watercolor”; foto – Ştefan Panfili

Discografie (non-byron)

 • RA – Geniu pustiu (1999)
 • Agathodaimon – Higher Art of Rebellion (1999)
 • Kumm – Confuzz (2002)
 • Urma – Nomad Rhymes (2004)
 • Kumm – Angels & Clowns (2005)
 • Urma – Anger as a Gift (2005)
 • Urma – Trend Off (2007)
 • Grimus – Panikon (2008 – piesa 12, “Time to Be Good Friends”)
 • Alexandru Andrieş – Du-mă înapoi (2010)
 • Alexandru Andrieş – Incorekt (2011)
 • Nicu Alifantis – Nevestele vesele din Windsor (2011)
 • Alexandru Andrieş – Incorekt live (2012)
 • Alexandru Andrieş – James Taylor (2012)
 • Alexandru Andrieş – Excelsior live (2013)

Cînt la pian de la aproape 6 ani și-mi place.

În afară de byron, mă distrez împreună cu niște super-instrumentiști în Awake (trupă tribut Dream Theater).

Proiecte anterioare: Magica (power metal !), Phonopia (prog metal) şi diverse alte colaborări (între care musicalul Nevestele Vesele din Windsor – muzică Nicu Alifantis, regia Alex Tocilescu).

In afara activității byron am apărut în mai multe videoclipuri, la spectacolul Mozart Rocks la Sala Palatului cu Orchestra Radio, în turneu european cu Magica, Nightmare şi After Forever şi la varii festivaluri şi concerte mai mult sau mai puţin rock (G’estival, de exemplu, sau cu Vladimir Pocorschi band, Alexandru Andrieş la Teatrul Act,  cinema Patria, teatrul Excelsior…)

Mă ocup și cu grafica: un album Magica, toate materialele byron (inclusiv aproape toate afișele) cu excepţia Forbidden Drama, Spitalul de Urgenţă –  FPS şi Soleanu/Popescu/Romanescu/Golcea – Live in Bucharest, precum şi numeroase colaborări foto (inclusiv 2 coperte) Alexandru Andrieş. Am pus la grea încercare nervii fanilor cu jocurile-puzzle „byromania” 1 şi 2 pe care le-am conceput şi cărora le-am construit grafica.

placeholder

foto – Alexandru Trifan

placeholder

2009, filmările videoclipului „Watercolor”; foto – Ştefan Panfili

Discografie (non-byron)

 • Magica – Lightseeker (2004)
 • Trooper – Desant (2005)
 • Trooper – Electric (2006)
 • Magica – Hereafter (2007)
 • Magica – Wolves & Witches (2008)
 • Reunation – A Tribute to Running Wild (Magica, 2009)
 • Fortuneteller – Secret of My Life (2009)
 • Alexandru Andrieș – Petală (2009)
 • Mia’s Children (DVD, cu Alexandru Andrieș, 2010)
 • Alexandru Andrieș – Incorekt (2011)
 • Nicu Alifantis – Nevestele vesele din Windsor (2011)
 • Alexandru Andrieș – Incorekt la Teatrul Excelsior (2012)
 • Alexandru Andrieș – JT (2012)

Am terminat Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, secția de chitară clasică. Neîncântat de perspectiva oferită de Conservator, am ales Universitatea de Arte Plastice şi Design, pe care am abandonat-o cu regret după un semestru pentru că m-am mutat la Bucureşti.

Am început să învăţ chitara la 11 ani şi la 12 am pus prima oară mâna pe un bass. De atunci nu i-am mai dat drumul şi m-am trezit părtaş la tot felul de trupe şi proiecte: Marius Pop & The M-Theory, Headliner, Godmode, One.

De curând m-am apucat de bătut toba şi, neputând cânta şi la bas în acelaşi timp, l-am chemat pe prietenul meu Döme să mă ajute :))

Îmi plac: filme, concerte, scenă, muzică, cărţi, butoane, mixere, studio-uri, tobe, fotografie, stele, nebuloase, galaxii, Hubble, efecte, obiective, montaje video, bere, pizza, gătitul (deşi nu gătesc), muntele. Prizele…

Nu-mi plac rutina, dovleceii, minciuna şi treaba de mântuială.

Discografie (non-byron)

 • Marius Pop & The M-Theory – First Step (2010)
 • Nicu Alifantis – Nevestele Vesele din Windsor (2011)
 • Alexandru Andrieş – Incorekt at Teatrul Excelsior (2012)
 • Alexandru Andrieş – JT (2012)
placeholder

foto – Alexandru Trifan

placeholder

2013, înregistrările albumului „Melancolic” la Real Sound & Vision; foto – Laszlo Demeter

Salut, mă numesc Döme și sunt bass geek.

Îmi place basul pentru că e lipiciul dintre chestii, îmi place cum sună, îmi place că mai mult se simte decât se aude, și

– în ’95 am luat chitara acustică a fratelui meu și i-am pus corzi de bas.

Prin ’96-’97 mi-am cumpărat prima chitară bas și m-am apucat de jamming cu prietenii. N-aveam stație și cântam printr-un radio. Apoi pe un amplificator hi-fi de 3W.

– în ’98-’99 am intrat în prima trupă, era trio hardcore! Drenalin se numea, și mai târziu

– în 2003 am început să cânt la bas cu iCoRy.

– în 2004 Aszti m-a adus în Slang, cu care am cântat la bass 2 ani în București. În anii aceia am participat la prima repetiție a trupei byron, în 2006, după care m-am mutat înapoi la Mureș, hehehe

– în 2011 m-am mutat iar în București și acum cânt cu byron. La bas.

– în restul timpului fac video-uri și animații, pentru mine, pentru byron, pentru alte trupe, photoshopez basuri în meme-uri, pentru că e altă pasiune a mea, fiind motion graphics designer, de fapt.

– ca bass geek, marea mea mândrie e că am participat la crearea unui nou model de serie de bas, Warwick Thumb SingleCut, și în 2014 am fost ales ca endorsing artist la Warwick.

– a, și mai am un proiect de sufragerie care se cheamă absurdcus, unde îmi fac de cap: cânt la toate instrumentele care-mi pică în mână. Am scos deja un album și urmează altele.

placeholder

2014, şedinţă foto; credit – Miluţă Flueraş

Salut, mă numesc Döme și sunt bass geek.

Îmi place basul pentru că e lipiciul dintre chestii, îmi place cum sună, îmi place că mai mult se simte decât se aude, și

– în ’95 am luat chitara acustică a fratelui meu și i-am pus corzi de bas.

Prin ’96-’97 mi-am cumpărat prima chitară bas și m-am apucat de jamming cu prietenii. N-aveam stație și cântam printr-un radio. Apoi pe un amplificator hi-fi de 3W.

– în ’98-’99 am intrat în prima trupă, era trio hardcore! Drenalin se numea, și mai târziu

– în 2003 am început să cânt la bas cu iCoRy.

– în 2004 Aszti m-a adus în Slang, cu care am cântat la bass 2 ani în București. În anii aceia am participat la prima repetiție a trupei byron, în 2006, după care m-am mutat înapoi la Mureș, hehehe

– în 2011 m-am mutat iar în București și acum cânt cu byron. La bas.

– în restul timpului fac video-uri și animații, pentru mine, pentru byron, pentru alte trupe, photoshopez basuri în meme-uri, pentru că e altă pasiune a mea, fiind motion graphics designer, de fapt.

– ca bass geek, marea mea mândrie e că am participat la crearea unui nou model de serie de bas, Warwick Thumb SingleCut, și în 2014 am fost ales ca endorsing artist la Warwick.

– a, și mai am un proiect de sufragerie care se cheamă absurdcus, unde îmi fac de cap: cânt la toate instrumentele care-mi pică în mână. Am scos deja un album și urmează altele.

placeholder

2014, şedinţă foto; credit – Miluţă Flueraş

Dan Georgescu
chitară
(2010 – 2024)

marcel moldovan - lansare underground by alex trifanMarcel Moldovan
tobe
(2010 – 2011)

Jacob Glick
bass
(2008)

Ovidiu Cristian
tobe
(2018 – 2021)

Vlady Săteanu
bass
(2008 – 2010)

Gyergyay Szabolcs
bass
(2006 – 2008)

Bucuresti - HerastrauCostin Oprea
chitară
(2006 – 2013)

Bucuresti - HerastrauCristi Mateșan
tobe
(2006 – 2010)

Foști membri live:

 • Alex Szűz
 • Vlad Bolborea
 • Gabriel Bălașa
 • Ovidiu Baciu
© 2024 byron